KWSP Umumkan Berita Baik Bayaran i-Sinar Bagi Bulan Oktober

Seluruh dunia terutama di negara ini berdepan satu ujian berikutan penularan wabak C0vd.19 dan kebanyakan kerajaan di dunia sudah pun melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), kuarantin mahupun perintah berkurung sepenuhnya.

Sepanjang tempoh ini juga, ada dalam kalangan kita yang hilang mata pencarian kerana mungkin tidak boleh keluar untuk berniaga atau ada segelintir yang menerima ujian dalam bentuk penyakit apabila disahkan p0sitif vlrus berkenaan.

Pasti, walau apa juga ujian yang melanda kehidupan sepanjang tempoh ini atau mungkin pada masa depan, Tuhan ingin mengajar kita semua mengenai sesuatu dan setiap apa yang berlaku pasti mempunyai hikmah daripada Yang Esa.

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) memaklumkan bahawa pembayaran duit i-Citra bagi bulan Oktober akan mulai dibuat pada 1 Oktober 2021.Pengkreditan amaun ke akaun bank ahli akan dibuat dalam tempoh 1-3 hari bekerja bergantung kepada prosedur bank.

Orang ramai yang memohon boleh menyemak status bayaran terkini melalui i-Akaun (Ahli).Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, boleh juga hubungi Hotline i-Citra di talian 03-89224848.

Manakala bagi bayaran i-Sinar Oktober pula, KWSP memaklumkan ia akan dikreditkan ke akaun pelanggannya pada 27 September ini.

Dalam ketika mana negara sedang ‘bertempur’ dengan serangan wabak penyakit seperti sekarang ini, kita perlu mempamerkan sikap taat kepada negara dan pemimpin dengan mematuhi setiap aturan ditetapkan.Sentiasa berdoa kepada Allah untuk memohon perlindungan, memperkuatkan iman, sentiasa berpandangan baik kepada Allah dalam setiap ketentuan-Nya dan berusaha untuk mencari menawar.

Walaupun dengan cabaran ekonomi hebat impak dari ujian pand3mik ini, hidup dalam keredaan perlu diteruskan. Inilah pendidikan yang dapat membentuk diri agar lebih cekal dan dekat kepada Ilahi dengan merasakan tempat pergantungan sepenuhnya adalah kepada Pencipta.

Dengan prinsip ini, jiwa akan menjadi lebih tenang dan mencapai tahap kesabaran amat tinggi dalam menjalani kehidupan. Inilah anugerah kemanisan dan kebaikan dalam dunia pendidikan daripada ujian pand3mik.

Sumber: KWSP Via SK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *