Mangs4 Banjir Warga Asing Ini Terpaksa Ikat Perut Hanya Dapat Makan Kalau Ada Makanan Lebihan Di Masjid

“Saya ke luar rumah tidak bawa apa-apa, du.it walaupun RM10 pun saya ti4da untuk maka.n,” kata Hoti jah Hadrawi, 45.

Beliau yang me netap di Kampung Sri Tanjung di sini, ber kata selama tiga hari bencana banjir itu berlaku, dia dan suaminya Sumbre Ali, 50, ter paksa ‘tebal kan muka’ untuk me minta makanan di surau atau masjid terdekat.

“Kejadian banjir itu ber laku terlalu cepat, kami hanya sempat men yelamatkan diri dan tidak membawa apa-apa. Baju yang di pakai ini pun sudah tiga hari kami pakai. Mujurlah ada individu yang baik hati datang kepada kami dan mem berikan sehelai baju lain untuk dibuat ganti.

“Tetapi untuk makan kami ter paksa ikat perut dan tebalkan muka untuk min ta kepada orang lain. Jika ada makanan, kami makan. Jika tiada, kami berusaha hari lain pula, tetapi selalu nya ada makanan lebihan di masjid cuma kena datang lam bat sedikit selepas semua orang sudah dapat makanan,” katanya yang sudah 12 tahun be kerja di negara ini.

Hotijah ber kata, setiap hari beliau datang ber sama suaminya untuk melihat keadaan rumah, namun air hanya surut sedikit sahaja, tetapi beliau masih tidak berani untuk meredah kerana takut kan adanya arus elektrik.

“Saya baru se bulan menetap di rumah ini, sebelum ini duduk di kampung ber dekatan namun tahun lalu rumah berkenaan turut banjir. Jadi kami pindah ke sini kerana di fahamkan sini tidak kena banjir.

“Namun, mungkin sudah di takdirkan bila kami menetap di sini, inilah pertama kali berlaku banjir di kawasan ini. Keadaan masa itu sangat kelam kabut, kami cepat-cepat keluar rumah kerana kaw asan ini ber hadapan dengan sungai. Risau berlaku apa-apa yang tidak diingini, kami terus keluar dari rumah, apa yang saya fikir ketika itu cuma nyawa saya dan suami,” katanya.

Semen tara itu, Shafry Md Yunos, 52, yang juga pemilik rumah yang di sewa oleh Hotijah itu berkata, kejadian ini sekali gus menjejaskan sumber pendapatannya.

“Bukan sah aja rumah saya terjejas banjir, tetapi lima lagi rumah sewa saya juga mengalami nasib sama. Sudah 40 tahun saya menetap di sini, inilah bencana paling teruk saya pernah alami.

“Selalunya kalau banjir di Deng kil ini, kawasan kami selamat. Cuma kali ini nasib malang menimpa kami, tiada apa yang mampu selamatkan pada masa kejadian. Saya ada letakkan segala dokumen yang dibalut dengan plastik dan diletakkan di tempat tinggi dalam rumah, harapnya masih selamat,” katanya.

SUMBER:HMETRO

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *