Hanya Sebab Tertidur Dalam Kelas, Guru Ini Tarik Rambut, Hantuk Kepala Dan Pijak Pelajar Terbabit, Ini Tindakan Yang Di Kenakan Ke Atas Guru Itu

Seorang guru adalah pendidik, pembimbing dan pengajar di dalam kelas. Sekali gus, guru juga bertugas membabitkan murid dan pelajar di sesebuah sekolah. Guru juga bertanggungjawab terhadap masalah disiplin, kedatangan, kelakuan dan budi pekerti pelajar. Jelasnya, guru adalah orang terpenting di setiap sekolah.

Guru pendidik yang mendidik akal budi murid dan pelajarnya adalah pendidik yang memahami tugasnya sebagai guru. Mendidik akal budi menjurus kepada kecemerlangan ilmu pengetahuan dan kecemerlangan akhlak serta budi pekerti pelajar itu sendiri.

Hanya kerana tertidur di dalam kelas, seorang guru telah menarik rambut seorang pelajar dengan kuat lalu menghantuk kepalanya ke meja berulang kali.

Bukan itu saja, guru yang dikenali dengan nama Ma itu turut mengheret pelajar berkenaan dari kerusi dan dipaksa berdiri di hadapan kelas sambil dilihat oleh pelajar lain. Pelajar itu kemudian ditolak jatuh ke atas lantai lantas belakang badannya dipijak.

Diarahkan bercuti

Kejadian yang berlaku di Sekolah Menengah No.2 daerah Ludian, China itu mengakibatkan guru tersebut diarahkan bercuti selapas rakamannya memukul pelajar dengan nama keluarga Liu itu tersebar.

Pelajar malang itu sempat dibawa ke hospital untuk pemeriksaan lanjut, risau terdapat sebarang kecederaan.

Tiada kecederaan pelajar

“Video seorang guru memukul pelajar sekolah di Zhaotang, wilayah Yunan telah tular di internet. Klip itu merakamkan kejadian yang benar-benar berlaku pada 10 Mei lalu di Sekolah Menengah No.2 daerah Ludian.”

“Selepas kejadian, Biro Pendidikan dan Sukan daerah Ludian terus menghantar pelajar bernama Liu itu ke hospital daerah untuk pemeriksaan. ”

“Tiada kecederaan dalam pemeriksaan awal dan mangsa dihantar kembali ke sekolah untuk belajar.”

Peranan dan tanggungjawab guru dalam membina negara bangsa berlandaskan Etika Profesion Keguruan. Profesion perguruan adalah satu profesion yang sangat mulia dan amat penting dalam proses pembangunan manusia, masyarakat dan negara. Di zaman teknologi yang serba maju dan canggih ini, peranan dan tanggungjawab guru semakin mencabar. Guru memainkan peranan penting untuk memberi kesedaran pada diri sendiri malah juga masyarakat serta hubungannya dengan Tuhan. Perpaduan kaum dapat dicapai sekiranya guru menerapkan nilai-nilai murni seperti saling hormat menghormati antara satu sama lain tidak mengira bangsa dan agama kerana guru yang baik adalah seorang guru yang mempunyai sahsiah yang baik juga ialah guru yang mengamalkan etika keguruan yang standard.

SUMBER:Kosmo

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *