Ini Komen Menteri Agama, Idris Ahmad Tentang Syarat Solat Jumaat Perlu 3Dos Di Selangor

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Idris Ahmad, berkata pihaknya menghormati keputusan kerajaan Selangor yang menetapkan hanya jemaah lengkap dua dos vaksin COVID-19 dan dos penggalak dibenar menunaikan solat Jumaat di masjid serta surau di negeri itu.

Beliau berkata, keputusan itu ditentukan Majlis Agama Islam Negeri dan bukan diarah oleh Kementerian Kesihatan (KKM).

“Penentuan hal ehwal agama semua ini milik Majlis Agama Islam Negeri, KKM tidak mengarahkan, itu keputusan setiap negeri.

Mesyuarat Kabinet baru-baru ini juga tidak mengeluarkan arahan.

Saya tidak boleh campur tangan, kena hormat keputusan terbabit kerana ia hak negeri itu,” katanya.

Idris (kanan) memilih baju sekolah untuk pelajar asnaf, Dhia Mirza Rafiqi Nezri, 12, (kiri) pada majlis Penyampaian Bantuan Persekolahan Kawasan Bukit Gantang di Pusat Khidmat Pas Bukit Gantang, hari ini. - BERNAMA

Idris (kanan) memilih baju sekolah untuk pelajar asnaf, Dhia Mirza Rafiqi Nezri, 12, (kiri) pada majlis Penyampaian Bantuan Persekolahan Kawasan Bukit Gantang di Pusat Khidmat Pas Bukit Gantang, hari ini. – BERNAMA

Bercakap pada sidang media Majlis Penyampaian Bantuan Persekolahan Kawasan Bukit Gantang 2022 kepada 50 pelajar hari ini, Idris berkata, pelaksanaan prosedur operasi standard (SOP) di masjid sebelum ini juga berbeza antara negeri seperti solat Jumaat yang terhad kepada 12 orang di Selangor, manakala negeri lain membenarkan bilangan jemaah lebih ramai.

Terdahulu, Timbalan Ketua Pengarah (Dasar) Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Datuk Hakimah Mohd Yusoff dalam kenyataan hari ini, memaklumkan SOP itu hanya terpakai di Selangor manakala negeri lain masih seperti biasa dan tertakluk kepada keputusan pihak berkuasa agama negeri masing-masing.

Selasa lalu, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) melalui surat pekeliling bertarikh 21 Februari, menetapkan syarat bahawa jemaah perlu lengkap dua dos vaksin serta menerima dos penggalak bagi menunaikan solat Jumaat mulai 25 Februari.

Polis juga dilaporkan sedang menjalankan siasatan berhubung video tular berdurasi 29 saat yang memaparkan anggotanya menjalankan pemantauan SOP solat Jumaat di sebuah masjid di Puchong pada Jumaat lalu.

Semakan polis mendapati video yang dimuat naik seorang pemilik akaun Facebook itu berlaku pada kira-kira 1 tengah hari ketika anggota berpangkat koperal menjalankan tugas rutin memantau SOP solat Jumaat dan SOP di kawasan pentadbiran Balai Polis Bukit Puchong.

Anggota itu turut memberi penerangan berkaitan SOP terbaharu Selangor bagi jemaah yang ingin menunaikan solat Jumaat di masjid atau surau di negeri terbabit.

Sumber – BERNAMA via BHARIAN ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *