Perdana Menteri Akan Umumkan Beri Bantuan PKP 3.0 Malam Ini, Netizen Sudah Mula Macam-macam Tapi Ramai Yang Minta Perkara Ini

Makin hari, kes Covid-19 di negara kita makin meningkat. Total lockdown yang diumumkan YAB Tan Sri Muhyidin Yassin sebagai Perdana Menteri Malaysia adalah satu keperluan demi rakyat.

Duduk di rumah itu satu kewajipan untuk kita bendung masalah penularan wabak ini. Ikut SOP yang telah di tetapkan jangan degil. Keluar rumah apabila ada urusan penting sahaja. Pastikan bekalan makan cukup. Kerana ini keperluan yang perlu kita sama-sama jaga untuk kita hadapi total lockdown ini.

Namun beberapa figura yang dilihat menggunakan keadaan kita yang amat tersepit ini dengan pelbagai permintaan yang mungkin kita boleh anggapkan sebagai satu peluang keemasan untuk menunjukkan kepandaian mereka.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin akan mengumumkan bantuan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 pada jam 9 malam ini.

Perutusan khas itu akan disiarkan secara langsung di beberapa rangkaian stesen media elektronik negara.

Pada Jumaat lepas, Sidang Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) memutuskan untuk melaksanakan ‘total lockdown’ fasa pertama di seluruh negara bermula 1 Jun sehingga 14 Jun ini bagi membendung penularan Covid-19.

Sidang khas itu yang dipengerusikan oleh Muhyiddin itu turut memutuskan semua sektor tidak dibenarkan untuk beroperasi kecuali sektor ekonomi dan perkhidmatan perlu yang akan disenaraikan oleh MKN.

Pada awal permulaan PKP 1.0 dan PKP 2.0, kerajaan berbelanja banyak untuk kita dan pada ketika itu pelbagai insentif ransangan ekonomi untuk membantu rakyat.

Apabila tinjauan dibuat di laman FB Perdana menteri, ramai kalangan warganet berharap dapat keluarkan wang KWSP, moratorium, I-Sinar dan sebagainya seperti mana sebelum ini.

Apa-apa bantuan yang bakal diumumkan, harap-harap dapat ringankan beban mereka yang terkesan disebabkan PKP 3.0 ini.Sebagai rakyat kita tunggu apa yang akan di lakukan oleh kerajaan untuk menghadapi total lockdown ini. Sudah pasti ada manfaat yang baik untuk kita semua.

Artikel By: AwatSyeikhNetwork

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *