Lelaki Ini Terpaksa MencuriRoti Sebab Nak Bagi Anak Makan Namun Kena Tangkap, Selepas Tahu Kisah Sebenar, PolisIni Buat Sesuatu Diluar Jangkaan

Kehidupan ini, tidak selalunya diberi kesenangan. Ada kalanya, kita akan tempuhi kesukaran. Ketika ujian datang, kita sudah tentu akan berusaha demi memastikan keluarga tersayang dapat meneruskan kehidupan, biarpun diri terkorbann.

Begitulah yang terjadi kepada seorang bapa yang menghadapi desakan hidup yang terpaksa mengambil keputusan untuk mencurii barangan makanan disebuah pasaraya demi memastikan anak-anak tidak kelaparann.

Hanya dua bungkus roti untuk mengurangkan kelaparan anak di rumah.

Bukan sengaja tetapi terpaksa. Bukan niat untuk berbuat demikian tetapi desakan hidup ekoran diberhentikan kerja. Bukan dia tidak berusaha mencari kerja tetapi masih belum berhasil. Anak pula merengek kelaparan. Siapa yang tidak berdukaa.

Bak kata perpatah, kasih ayah sepanjang masa. Begitu yang terjadi kepada bapa ini. Namun mujur ada hamba Allah yang bersimpati membantu.

Sikapnya yang menyantuni  bapa itu sungguh inspirasi. Katanya, “Kalau nampak org tgh susah, jangan ingat Allah tgh uji orng tu, sebaliknya Allah tgh uji kita, Allah nk tengok apa yg kita boleh buat utk tolong org susah tu”.

IKUTI PERKONGSIAN INI. MOGA JADI IKTIBAR.

Aku kerja polis ,Kerja kat Penang. Tak payah aku mention balai mana, Masa tgh kerja dapat call, utk ambil satu tangkapan kes curii di Tesco (tesco mana tak payah aku mention).

Sampai kat tesco, masuk guard room tengok ada satu laki melayu duduk atas kerusi. Atas meja depan dia ada 2 bungkus roti gardenia. Dapat info laki ni curii roti tu. Nilai roti tak sampai rm10.3x aku tanya guard tu, “takkan nak tangkapp juga? Nilai curii tak smapai rm10?”. Guard cakap kena tangkapp jugak, arahan pihak atasan.So, bawa jugak la laki tu naik kereta.Dlm kereta aku tanya kenapa curii? Dia cakap tak ada duit nk beli, curii pun utk bgi anak dia makan kat rumah.

Terkedu aku dengar. Dia cakap lagi, anak dia dh 2 hari tak makan nasi, dia cuma mampu bagi anak dia makan keropok mamee sahaja.Keropok mamee yg harga 20sen sebungkus tu.. lepas aku dengar, bergenang air mata. Terbayang anak kat rumah. Sampai kat balai, guard tu dh sampai dulu sekali dgn roti gardenia 2 bungkus, barang curii tu. Dh depan EO nk buat report.

Kebetulan timbalan ketua balai (AOCS) baru sampai. Bila AOCS aku dapat tahu cerita ni, apalagi kena makii guard tu.Tapi guard tu tak boleh buat apa, dia pun cuma ikut arahan atasan dia kata. AOCS aku suruh call atasan dia datang.

Dlm 20minit datang 1 pompuan melayu, incharge guard tu. Apa lagi berbakul2 lagi pompuan tu kena makii. Dh insaf kena makii, Pompuan tu kata kalau nk settel jugak, laki tu kena bayar 10x ganda dari harga barang yg dicurii.

BAYAR HARGA ROTI 10X GANDA

AOCS aku dengar, dia terus bayarkan 10x ganda nilai roti tu. Dh selesai urusan, melutut laki tu menangis terima kasih kat AOCS aku dlm balai.AOCS aku cakap apa “Sekarang ni Allah bukan uji hang, tapi ALLAH tgh uji aku sekarang, utk tgok apa aku boleh buat dgn pangkat yg aku ada utk bantu sama saudara yg tgh susah”

Laki tu baru kena buangg kerja kilang. Bini lari, ada anak laki sorang umur 5 tahun. Aocs aku siap bagi duit poket utk dia survive 2 beranak.Selang berapa bulan lepas tu, laki tu datang balik kat balai, cari Aocs aku, dia kata dh dapat kerja baru, dia nk bayarkan balik apa yg Aocs aku tolong dia dulu. Tapi Aocs aku dh pindah ke balai di Nibong Tebal.

Sampai sekarang aku ingat apa yg Aocs aku pesan kat aku. “kalau nampak org tgh susah, jangan ingat Allah tgh uji orng tu, sebaliknya Allah tgh uji kita, Allah nk tengok apa yg kita boleh buat utk tolong org susah tu”.

Salute kat Aocs aku Sarjan Mejor Shahruddin

Semoga kisah ini menjadi pengajaran buat kita semua. Bantu apa yang perlu. Kesusahan orang itu, bukan ujian untuk dia, tetapi ujian untuk kita.

Kredit : Mohd Rosli Wahab

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *