Masih Lagi Tiada Perdana Menteri, Wartawan Tanya Siapa Akan Jadi PM 10. Ini Jawapan Anuar Ibrahim

Sampai sekarang rakyat Malaysia menunggu siapakah yang bakal menjadi Perdana Menteri ke 10 Malaysia dan semuanya hampa.

Siapa PM tanya wartawan kepada DSAI

“Jawatan Perdana Menteri masih kosong dan masih terbuka.”

Demikian jawapan ringkas Pegerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim selepas ditanya mengenai status jawatan Perdana Menteri Malaysia ke-10 sebentar tadi.

Beliau ditemui pemberita selepas majlis mengadap Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Istana Negara hari ini.

Artikel berkenaan PRU15

BN kekal sebagai pembangkang

Dewan Tertinggi Barisan Nasional (BN) membuat keputusan untuk tidak menyokong mana-mana gabungan untuk membentuk kerajaan.

Perdana Menteri yang juga Naib Presiden Umno Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, BN tidak menyokong Pakatan Harapan (PH) atau Perikatan Nasional (PN).

“Seperti yang saya janjikan semalam bahawa saya tidak akan bersama dengan PH walau apa yang jadi sekalipun.

“Alhamdulillah, Dewan Tertinggi BN sudah membuat keputusan bahawa kita tidak menyokong mana-mana gabungan untuk membentuk kerajaan.

“BN tidak menyokong PH atau PN. Setakat ini BN bersetuju kekal sebagai pembangkang,” katanya dalam Twitter hari ini.

Terdahulu, pemimpin dan Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) mengadakan mesyuarat Dewan Tertinggi BN di Ibu Pejabat Umno di Menara Dato’ Onn, Pusat Dagangan Dunia (WTC) di sini.

Antara pemimpin yang dilihat hadir adalah Naib Presiden Umno Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin; Presiden MCA Datuk Seri Dr Wee Ka Siong, Timbalan Presiden MCA Datuk Dr Mah Hang Soon dan Timbalan Presiden MIC Datuk Seri M. Saravanan.

Turut kelihatan Pengerusi BN dan Badan Perhubungan Umno Sabah Datuk Seri Bung Moktar Radin, Setiausaha Agung MCA Datuk Chong Sin Woon dan Pengerusi BN Melaka dan tiga Ahli Majlis Tertinggi Umno iaitu Datuk Seri Ab Rauf Yusoh, Datuk Seri Johari Abdul Ghani dan Datuk Seri Jalaluddin Alias.

Mesyuarat tamat kira-kira jam 1 tengah hari itu bertujuan memutuskan sama ada gabungan itu, yang memperoleh 30 kerusi Parlimen pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15), akan menyokong PH atau PN bagi membentuk kerajaan.

Semalam, Ahli Parlimen dan pimpinan tertinggi PH hadir ke Hotel Seri Pacific di sebelah Ibu Pejabat Umno untuk berunding dengan pimpinan Umno dan BN mengenai kerjasama kedua-dua gabungan yang diketahui umum bermusuh itu bagi membentuk kerajaan perpaduan.

Sumber : Kosmo Online / HMETRO ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *