Pihak Majlis Bandaraya Tampil Jelaskan Tentang Cecair Merah Yang Dikatakan Darah Mengalir Daripada Tanah Perkuburan

Cecair merah yang mengalir daripada Tanah Perkuburan Islam Forest Height Senawang di sini, sedang disiasat Jabatan Mineral dan Geosains (JMG) Negeri Sembilan.

Jurucakap Majlis Bandaraya Seremban (MBS) ketika dihubungi berkata, daripada pemerhatian dan siasatan awal yang dilakukan pihaknya mendapati cecair berkenaan bukan darah seperti yang tular di media sosial.

“Saya sudah meneliti cecair berkenaan dan mendapati ia bukan darah yang keluar daripada kubur sebaliknya ia menyerupai seperti minyak bercampur air.

“Bagaimanapun, ia masih dalam siasatan JMG dan kita tunggu saja pihak pakar menjalankan siasatan mengenai kejadian itu,” katanya di sini, hari ini.

Jurucakap itu berkata, kawasan perkuburan itu ditutup serta-merta buat sementara berikutan tapak sedia ada telah penuh.

Menurutnya, penutupan itu mungkin akan mengambil masa sehingga projek tapak baharu yang terletak bersebelahan dengan tapak lama siap sepenuhnya.

“Ketika ini, projek kawasan perkuburan yang baharu dan masih kosong itu belum boleh beroperasi dan apabila siap nanti, ia akan dibuka bagi urusan pengebumian.

“Buat sementara ini, semua urusan pengebumian jenazah dilakukan di Tanah Perkuburan Islam Bandar Ainsdale.

“Ketika ini, MBS hanya buka untuk pengebumian jenazah di Ainsdale tetapi bagi mereka yang hendak melakukan urusan itu di tempat lain seperti di kampung halaman atau sebagainya, itu terpulang hak masing-masing,” katanya.

Terdahulu, tular gambar mengenai kawasan perkuburan itu yang dipenuhi cecair merah seperti darah mengalir di celah-celah kubur sehingga menimbulkan kegemparan orang ramai.

Mereka mendakwa cecair berkenaan adalah darah yang keluar daripada kubur berkenaan.

Tanah Perkuburan Islam Forest Height antara lokasi utama di daerah ini bagi urusan pengebumian jenazah yang disediakan MBS, yang dibuat secara sistematik dan profesional.

Sebelum ini pernah timbul isu dan dibangkitkan oleh penduduk susulan kesukaran ketika urusan pengebumian jenazah berikutan kawasan terbabit kerap berair.

Sumber: HMetro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *