Berkat Bantu Dengan Ikhlas, AbgViva Dipanggil APM Untuk Terima Sesuatu Yang Tidak Dijangka Olehnya

Perbuatan mem balas kebaikan orang lain juga satu cerminan akhlak mulia. Ini bermakna Islam tidak membuka peluang sesetengah orang sahaja berbuat baik dan menutup pintu kebaikan untuk orang lain.

Buktinya, orang yang menerima kebaikan juga berpeluang melakukan kebaikan dengan menghargai perbuatan baik yang diterimanya.

Rezeki kem bali memihak kepada AbangViva atau nama sebenar nya AzwanOsman selepas beliau terpilih menjadi anggota sukarelawan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Melaka.

AbangViva sertai APM

Pengarah APM negeri iaitu Lt Kol (PA) Cuthbert John Martin Quadra dalam kenyataan nya memberitahu bahawa pihaknya akan membantu Azwan menjalani latihan penyelamatan yang lebih tersusun dan sistematik dalam menjalan kan tugas suka rela wan nanti.

Jadi kita akan latih beliau mengikuti kursus pen yelamatan yang lebih lengkap. Selain itu, beliau akan menjalani latihan supaya apabila turun memberi khidmat di tempat b3ncana, beliau lebih bersedia.” Curthbert.

Latihan dan kursus akan di berikan

Namun begitu, keterbukaan ‘AbangViva’ untuk meng ikuti kursus ter sebut bergantung padanya memandang kan beliau juga mempunyai kerja hakiki.

Ajaran Islam amat mementing kan kebaikan serta menyeru umatnya supaya banyak melaku kan kebaikan.Malah, Allah SWT menggalakkan setiap hamba-Nya berlumba-lumba melakukan kebaikan.

Firman Allah bermaksud: “… Oleh itu berlumba-lumbalah kamu mengerjakan kebaikan kerana di mana sahaja kamu berada maka Allah tetap akan mem bawa kamu semua (berhimpun pada hari kiamat untuk menerima balasan)…” (Surah al-Baqarah, ayat 148).

Ketika setiap orang dianjurkan untuk melakukan perbuatan baik, maka membalas kebaikan dengan kebaikan juga dianggap sebagai perkara yang baik.

SUMBER:Sinar Harian/Abang Viva Official

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *