Rider Foodpanda Ini Selamber Masuk Ketika Kuliah Sedang Dijalankan. Ini Reaksi Pensyarah Bila Nampak Rider Tersebut

Dahulu jika terasa lapar ketika kelas sedang berlangsung, terpaksalah lari ke cafeteria atau kantin untuk beli makanan. Tapi sekarang boleh order Foodpanda sahaja!

Sejak akhir-akhir ini, nama penghantar makanan seperti Foodpanda dan Grabfood sering kedengaran di media sosial tidak kisahlah sama ada membantu orang, melanggar lampu merah atau meleraikan pergaduhan.

Namun baru-baru ini, sebuah video tular di TikTok yang menunjukkan seorang penghantar makanan di Singapura telah menerjah masuk ke dewan kuliah yang padat dengan pelajar untuk menghantar makanan kepada seorang pelajar di dewan kuliah ketika kelas sedang berlangsung.

Video tersebut telah mendapat reaksi positif orang ramai dan meraih 1.1 juta tontonan serta 108,000 likes buat masa ini di TikTok.

foodpanda,singapura,kelas,kuliah

Pada mulanya, penghantar makanan tersebut dilihat berdiri di depan pintu dewan kuliah sebelum lelaki yang disyaki pensyarah dalam kelas terbabit menunjukkan kedudukan pelajar tersebut kepada penghantar makanan tersebut.

Rata-rata komen yang diberikan memuji sifat pensyarah tersebut yang dikatakan sporting dengan melayan karenah pelajarnya yang kebuluran meskipun beliau sedang mengajar di hadapan.

Pelajar tersebut tersipu malu apabila ada pelajar lain yang bersorak, ketawa dan menepuk tangan ketika rider Foodpanda itu berjalan menuju ke tempat duduknya untuk menyerahkan makanan.

foodpanda,singapura,kelas,kuliah

Dengan kecanggihan teknologi di mana semuanya di hujung jari sahaja, makanan yang dipesan pelajar tersebut telah dihantar betul-betul di hadapan kerusi pelajar terbabit tanpa perlu bangun atau bergerak keluar dari dewan kuliah.

Tindakan penghantar makanan Foodpanda terbabit wajar dipuji kerana tindakan mencari dewan kuliah di sesuatu kolej atau universiti tidaklah semudah mencari sebuah unit rumah di kawasan perumahan. Kalau mudah, takkanlah masih ada pelajar yang tak hadir ke kelas walaupun kelas dah mula, kan? Sesatlah tu!

Meskipun situasi ini dianggap sesuatu yang kelakar, namun bagi mereka yang masih belajar, pastikan anda makan sebelum kelas bermula untuk mendapatkan tenaga yang secukupnya.

Kalau boleh, elakkan daripada memesan makanan tanpa persetujuan pensyarah ketika pembelajaran sedang berlangsung kerana bukan semua pensyarah mempunyai kapasiti kesabaran yang sama untuk melayan karenah para pelajarnya.

Persoalannya, adakah aktiviti memesan dan menghantar makanan ketika kelas sedang berlangsung ini bakal menjadi suatu kebiasaan di negara ini dalam masa 2-3 tahun lagi?

Sumber : CARLIST.MY

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *