Saiful Apek Dedahkan Kenapa Sepahtu Belum Capai Level Senari0 Sampai Rata-rata Netizen Bersetuju Dengannya

P3lawak Saiful.Apek ber.pandangan masih belum ada pel4wak gener4si baharu yang mampu mengulangi fen0mena Kumpulan Senari0 suatu ketika dahulu.

Kata Apek atau Muhammad Saiful.Azam Mohamed Yusoff, 53, dia masih belum nampak pe.lawak solo atau ber.kumpulan yang mem.punyai sitk0m, album, konsert dan filem sendiri seperti Senario.

“Fen0mena macam saya ber.sama dengan Kumpulan Senari0 dulu.Satu-satunya kumpulan yang mencetus fenomena ketika itu, bukan sahaja komedi tapi ada sitkom, album, konsert, filem sendiri.

“Jadi cuba beri tahu kepada saya, ada tak pelawak sekarang s0l0 atau ber.kumpulan yang ada kriteria ni? Jadi takkan nak habiskan begitu tanpa ada pengganti baharu,” katanya kepada mStar.

Apek merupakan salah seorang jvri dalam pr0gram Awes0me Raja Lawak yang bakal bermula pada 7 September 2022.

Da.lam pada itu, Apek turut mengvlas pandangan orang ramai bahawa kumpulan Sepah.tu merupakan penyambung legasi selepas Senari0.

Pereka set Sepah.tu Reuni0n Live ukir ‘sejarah’ ter.sendiri

“Selalu orang tengok pelak0n saja, sekarang orang mula tengok ‘hidup.nya’ set penggambaran”, kata pembantu penerbit sketsa komedi Sepahtu.Reuni0n Live terbitan Astr0 Warna, Izhaar Rosley.

Katanya, di sebalik set penggambaran yang seolah 0lah hidup itu, terlalu banyak k0mitmen dicurah.kan pekerja belakang tabir yang jumlah.nya melebihi 100 orang untuk satu-satu episod.

“Ini satu penghargaan bila orang mula perasan kerja belakang tabir. Selalu orang teng0k pelak0n, penyanyi, orang teng0k yang di depan. Tapi yang di belakang sebenar.nya masih ramai lagi (berperanan) dalam macam-macam kerja…yang kalau (mereka) tak ada…(persembahan) tak akan jadi.

“Bila orang tengok kat tv, ‘oh…tak best.lah epis0d minggu ini’. Tapi nilai kerja keras digunakan untuk jayakan sesuatu epis0d itu, bahkan (kumpulan pelawak) Sepahtu punya k0mitmen bukan biasa biasa,” kata.nya kepada FMT.

Izhaar mem.beritahu, kru pr0duksi akan berbincang mengenai skrip dan jalan cerita serta set apakah yang perlu dibina. Kemudian, vend0r (k0ntrakt0r) yang di.pilih Astr0 akan mula mencari bahan dan memula.kan proses membina set dalam masa empat hari.

Seorang pembantu pr0duksi, Azzubair.Zulkifley, memberitahu pr0ses menterjemah.kan skrip kepada set penggambaran agar nampak hidup sangat men.cabar.

Peminat dan pen0nt0n Sepahtu Reuni0n Live kagum dengan set penggambaran sitk0m ini di m3dia s0sial.

“K0nsep Sepahtu sebenarnya, kita nak bawa realiti cerita itu, bukan hanya sekadar pelakon itu saja berlakon. Kita nak set dia pun macam betul betul hidup. Contoh ‘setting’ dekat tempat nelayan, dekat jeti ke, memang kita bawa barang barang (dari jeti)…memang kita bina set tu macam betul betul hidup.

“Jika skrip minta rumah itu buruk, kita memang kena buruk.kan ia. Dari segi barang, perab0t, t0na cat, kayu tu macam mana? Jadi, memang sangat ter.perinci, itu yang perlu kita fikir. Lantai kena k0yak ke atau tak?” cerita Azzubair.

Sitk0m itu pernah menjadi bualan warga.net selepas menampilkan “pr0ps” hidup seperti kambing, ayam, set jeti nelayan beserta pasir pantai dan banyak lagi.

Semua kru pr0dvksi yang terlibat dalam sitk0m ini ber.tungkus lumus menjayakan rancangan kegemaran ramai itu.

Sepahtu Reuni0n Live yang dibintangi Jep, Rahim dan Ilya kini memasuki musim kelapan, mem.punyai jumlah peminat yang cukup ramai. Penggambaran secara langsung diada.kan di Teater Shah Alam menyaksikan audit0rium pecah panggung, saban minggu.

Pelakon, Ilya mem.beritahu FMT, set penggambaran yang seolah olah hidup banyak membantu diri.nya dan ahli Sepahtu lain menjiwai watak dengan baik.

“Dari segi set, ‘pr0ps’ dan ‘wardr0be’, itulah yang mem.bantu kita punya persembahan. Sama macam penyanyi. Penyanyi b0leh menyanyi dengan baik, tetapi kalau ada muzik yang sedap mengiringi, lebih cantik lagi nyanyian dia. Sama juga dengan kami,” katanya.

Sebelum ini, Sepahtu Reuni0n Live turut dianggotai Shvib, namun beliau menarik diri daripada pr0gram itu sebelum kem4tian isterinya yang juga penyanyi popular, Siti Sarah Raisuddin akibat C0vld.19.

KREDIT: FMT/trending.sangat

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa K0men Dan Share Ya. Terima Kasih.Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan ber.tanggung jawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.
Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggung jawab anda.Sementara itu, anda boleh baca juga kisah kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dik0ngsikan seperti berikut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *